• artOmonde

Vælg maling der passer bedst til din personlighed.

Opdateret: 16. nov. 2018Vidste du at de farver du vælger at indrette dit hjem med, kan påvirke dit humør og i nogle tilfælde dit helbred? Fx. kan farven rød få dit blodtryk til at stige, hvorimod blå skaber en følelse af ro.


Der er gennem de sidste 100 år lavet rigtig mange forsøg med farvepsykologi og teorier på hvad de forskellige farver gør ved os. Der er ingen tvivl om, at det ikke er ligegyldigt hvilken farve du vælger til dit soveværelse eller din stue. Generelt siger man, at mørke farver giver ro og de lidt lysere farver giver energi. Men hvordan vælger man så den rigtige farve, der passer bedst til ens hjem og ikke mindst ens personlighed? Det er vigtigt at vælge en farve der passer til ens sindstilstand. Hvis du har brug for innovation og kreativitet, skal du vælge farver som gul, lilla og orange. Men hvis du derimod trænger til ro og orden vil grå, brun og blå være mere passende.


Et godt tip er, at du kun maler en enkelt væg eller et mindre areal. På den måde er det nemt, mindre tidskrævende og ikke så dyrt, hvis du ændrer mening og får lyst til at afprøve en anden farve senere hen.


Vi har lavet en lille guide der gør dig klogere på farvernes betydning:


 


Blå: Er fx. god til et soveværelse eller badeværelse, da den reducerer stress og skaber en følelse af ro, afslapning og orden. Nogen mener endda at den blå farve kan virke healende. Jo mere mørk den blå farve får, jo mere magt og power signalere den.

Brun: Kan give en følelse af sundhed og orden og samtidig stabiliserer og jordforbinder den dig.

Den kan fx. være god til stuen eller soveværelset. Du kan evt. vælge kun at male en enkelt væg. Brun er også flot i kombination med andre farver.

Grå: Bliver opfattet som en holdbar, klassisk og raffineret farve. Grå er en rolig farve, men for meget grå kan også blive for trist og kedeligt, så det kan være en god idé at bruge farvede accessories til, som fx. malerier, puder eller planter.


Grå fungerer flot i et køkken eller i stuen. En mørk grå farve, er god på en enkelt væg med billeder eller andet væg ophæng.

Grøn: Er en farve som er god til de fleste rum. Den skulle efter sigende have en helbredende kraft og kan være med til at lindre depression og angst.


Det er en farve som giver harmoni og både mental og fysisk afslapning.Hvid: Er en neutral farve og passer derfor til alle rum. Hvid skaber mental klarhed og opfordrer til at rydde op eller fjerne forhindringer.


Det gode ved den hvide farve, er at du kan kombinere den med alle andre farver og du kan derfor vælge at have farverige accessories og møbler til.

Gul: Er god til dig som er kreativ og måske har et arbejdsværelse eller kontor, da den opfordrer til kommunikation og kreativitet. Den gule farve stimulerer nervesystemet og giver skarpere hukommelse og koncentration.


Du kan evt. vælge at male dit skrivebord, en enkelt væg eller måske en dør, for at farven ikke overtager rummet.Orange: Er en farve med massere energi og varme. Den opfordrer til aktivitet og socialitet, samtidig med at den øger kreativiteten. Der findes mange nuancer af orange og lige nu er især den lidt brændte nuance et stort hit.


Den er god til fx. stuen. Gerne tæt ved spisebordet, da det siges at farven kan øge appetitten.


Rød: Stimulerer din energi og kan øge blodtrykket, give hjertebanken og forhøjet puls. Opfordrer til handling og øger din selvtillid. Den røde farve tiltrækker opmærksomhed og kan godt blive for meget på en hel væg. Den er derfor bedst til møbler og accessories som fx. en stol, sofa eller køkkenredskaber i køkkenet.Pink/lyserød: Opfordrer til positivitet og symboliserer glæde og kærlighed. Den fremhæver de kvindelige kvaliteter og er fyldt med energi.


Farven er blevet mere populær end tidligere og bliver brugt i mange forskellige nuancer. Den kan fx. bruges i entreen, stuen eller på en trappe. Du kan kan evt. vælge en mere douce nuance som fx. rosa, for en mere afdæmpet stemning.

Sort: Er en meget dominerende farve og du skal derfor passe på med at bruge den i for store mængder. Sort fungerer bedst til møbler og tilbehør. Den er sofistikeret, klassisk og elegant. Sort giver også en afslappende tomhedsfornemmelse. Kan fx. bruges på en enkelt væg i entreen, hvor den kan være ramme for billeder, tegninger eller et stort spejl.Lidt mere inspiration
Kilder: Magasinet sundhed, Per Hulestrøm, farvernesbetydning.dk, Bolius.dk

72 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle