• artOmonde

Mød en kunstner- Michael Grønlund

Opdateret: 15. jan. 2019


Med sin kunst hængende i hele verden og flere udstillinger bag sig (og flere i fremtiden), er Michael Grønlund efterhånden en garvet og veletableret kunstner. Han har gennem sin lange karriere, taget flere stilmæssige spring, som har udfordret ham både kreativt og personligt. Han anbefaler nu andre at gøre det samme.Michael er født i Maribo og vokset op i en kreativ familie, hvor både mor og far var kreative. Så helt underligt er det ikke, at Michael også gik den kreative vej.

Med en uddannelse som både udstillingsdekoratør, skiltemaler og grafisk designer, har Michael nået at være vidt omkring sig i sin karriere. Han havde en stilling som reklamechef for et stort internationalt firma, men stod over for et stort karriere skift, da ham og flere andre medarbejdere blev afskediget.


Han valgte at tage til Tenerife med sin kone Bente, for at finde ud af hvad der nu skulle ske. Bente var selvstændig ingeniør og var blevet anbefalet af en coach, at hun skulle prøve at tage lærred og malergrej med på ferien, for at prøve at koble af og prøve noget andet end det hun lavede til hverdag. Michael synes at det var en spændende ide og han ville derfor prøve det samme. Hans kone fandt det dog ikke lige så inspirerende som Michael gjorde og det blev derfor kun Michael der gjorde mest alvor af dette. Det blev starten på et helt nyt kapitel i hans liv og han har malet lige siden.


Michael Grønlund har tegnet hele sit liv og har i den grad altid haft en kreativ snilde og en betagende måde at fortælle historier på, igennem visuelle udtryk. Noget som vi andre nu heldigvis kan betragte og drømme os langt væk i. Men for at udfordre sig selv har han flere gange lavet stilmæssige skift, hvilket har formet ham som den kunstner han er i dag. Det har fået ham til at se kunstens uendelige muligheder og åbnet op for både nye stilarter og en lyst til at favne et bredere publikum.


De første 13 år som kunstner, malede han abstrakte malerier eller som han selv kalder det ”figurativ abstraktion”. Farverne blev holdt i de brune dæmpede farver med motiver gemt i det abstrakte. Malerierne var en succes og blev solgt flere steder i verden. Men Michael var kommet til et punkt hvor han havde brug for at udfordre sig selv og hans kreative måde at tænke på. Han valgte at skifte den vante franske akryl maling ud med den amerikanske ”Golden”, der gav ham det han ledte efter, (den fungere ligesom oliemaling, men bare uden den lange tørretid). Han valgte også at skifte de brune farver ud med nogle mere stærke og klare farver. Det var for Michael utrolig svært at skulle bruge et helt nyt værktøj og samtidig male med helt nye farver. Men det var også en meget lærerig og nærmest terapeutisk proces, da han fik prøvet sine evner af, på en helt ny måde. Valget om at skifte stil var helt bevidst, for at udfordre sig selv og sin måde at være kunstner på. Det første maleri der blev skabt, havde en stor betydning for ham, da det på sin vis var ret banebrydende for hans karriere.


Lysten til hele tiden at udvikle sin kunnen, har været stor og Michael gik igen efter nogle år, i gang med at finde nye måder og metoder at udfolde sit kreative sind på. Han begyndte at male på sorte lærreder, som gav en helt anden proces. Her startede han på helt sorte lærreder og lagde figurerne op i den rene sorte bund i stedet for i farvelagene. De ensfarvede flader gav mere ro i billedet, så man nemmere kunne dvæle i billedet og som giver en helt anden helhed end det abstrakte.


Med tiden har Michael Grønlund ændret sin stil flere gange. Han maler stadig i forskellige stilarter, men har i dag et mere grafisk og figurativt udtryk. Malingen er stadig den amerikanske Golden og de stærke farver holder stadig ved, men han har nu valgt at tage figurerne helt ud af farvelagene så de nu ligger øverst. Førhen lå der måske 10 lag maling, hvor der nu kun er 5-6 lag.


I stedet for at de figurer han malede, krævede at man studerede maleriet og ikke kunne se dem med det blotte øje, så vil han nu gerne have, at man kan se figurerne med det samme. På den måde bliver det for Michael nemmere at fortælle en historie med maleriet. Noget han har savnet og som ikke kunne komme rigtig til udtryk med de abstrakte malerier. Michael kan i dag godt lide at lave malerier der gemmer på et statement, som er nemt for tilskueren at forholde sig til. Derfor er han især blevet glad for at lave store malerier hvor han virkelig kan udfolde sig selv og sin kreativitet. Man kan på de nyeste malerier tydeligt se Michaels grafiske evner, som får lov at stå helt klart og tydeligt, med energiske og ekspressive farver. Selvom at de nyeste billeder er meget anderledes end hvad han har lavet tidligere, så er der stadig abstrakte elementer som går igen og man er ikke i tvivl om, at det er Michael der har malet dem.


De store spring har været meget lærerige for Michael Grønlund og han vil klart anbefale andre kunstnere at prøve det samme. Ikke kun for den personlige læring, men også for at udvikle ens færdigheder og prøve at favne bredere. Han opfordrer til at man har det sjovt med det man laver, også når det er svært. Det er som bekendt, når man er helt ude på kanten, at man lærer mest om sig selv. For ham har det betydet at han er vokset som kunstner. ”Hvis vi ikke kan forene vores følelser og det kreative vi har i hovedet, så er det, at vi bliver forvirret og tingene ikke virker. Nogen gange er det godt at få tingene lidt på afstand. Prøve en ny målgruppe og brede sig lidt ud”.


Det er svært at sige om Michael igen vil skifte stil en dag. Men han stopper nok aldrig helt med at udfordre sig selv og sin kreativitet.


Hvis du gerne vil se Michaels værker kan du besøge hans atelier i Langegade 67, i Kerteminde, eller du kan se en af hans mange udstillinger i 2019. Du kan med fordel også se og prøve Michaels værker på din egen væg, i appen artOmonde.


Udstillinger 2019:


10. februar Langelinie Pavillonen, København

19. – 21. april Copenhagen Art Space. København

4. – 6. Oktober

Kunst for alle. København

6. – 8. december Europe Art Fair, Amsterdam


331 visninger0 kommentarer